Den somaliska diasporan i Sverige

Den somaliska diaspor8336ca17adaf92c7a40418c473f652dc_f388an i Sverige brukar klassas som en av de största. I Sverige bor närmare 70000 utlandsfödda somalier. De flesta av dessa har sedan 1970-talet flytt på grund av krig, konflikter och förföljelse i ursprungslandet Somalia. Förutom somaliska talar många av dessa arabiska, engelska och italienska. Områden med extra starka rötter i Somalia är framförallt staden Borlänge, men också stadsområdet Rinkeby-Kista utanför centrala Stockholm.

Kända svenskar med ursprung i den somaliska diasporan

Flera välkända svenskar har somaliska rötter. Bland annat tidigare riksdagsledamoten för moderaterna Abdizizak Waberi, långdistanslöparna Rizak Dirshe och Mustafa Mohamed vilka sprungit både EM och VM för Sverige. Samt Hawa Ahmed, som vann fjärde säsongen av “Sweden’s Next Top Model”.

Vad görs för den somaliska diasporan i Sverige?

Flera initiativ har tagits för att främja den somaliska diasporan i Sverige. År 2013 inledde Sverige ett samarbete med flera internationella organisationer med kopplingar till FN. Framförallt för att få experter och välutbildade i den somaliska diasporan att återvända och hjälpa till i Somalia i frågor om att förbättra offentlig verksamhet, hälso- och sjukvård och rättskipning. Det handlar således om att motivera somalier i Sverige att återuppbygga Somalia, för att förbättra livskvalitén i landet och skapa fred.

Somalias bandylag

Ett annat spännande initiativ involverande den somaliska diasporan i Sverige är skapandet av Somalias bandylag. Det skapades som ett integrationsprojekt i staden Borlänge, var de flesta spelarna också var bosatta. Det ledde också fram till skapandet av Somalias bandyförening vilken också har sitt fäste i Borlänge. Efter att projektet varit så pass framgångsrikt fick laget möjligheten att spela ett flertal världsmästerskap, det första i Irkutsk, Ryssland, år 2014.

Även om det gått mindre bra i turneringarna har det visat sig vara ett framgångsrikt projekt för att främja och inkludera den somaliska diasporan i Sverige och utomlands. Men också för att väcka debatt och öppna upp för diskussion vad gäller invandring och integration.